dimecres, 26 de març del 2008

"We media"


"We media" és un llibre escrit per Shayne Bowman i Chris Willis i publicat gratuïtament a internet l'any 2003, tan en forma de website com en format PDF. Jo he llegit el llibre en PDF.
Són un total de 66 pàgines (incloent index, gràfics, notes a peu de pàgina...) però a dues columnes, cosa que el fa molt farragós de llegir, ja que s'ha d'anar continuament movent la pàgina amunt i avall per poder seguir el text.
En aquest llibre es fa un repàs de la situació del moment (de l'any 2003, no ho oblidem), i de com la xarxa està canviant la forma en què la gent es comunica, s'expressa artísticament o juga. Se'ns posa com exemple el cas del joc "Counterstrike", creat pels usuaris aplicant "modding" al joc Half-Life. També se'ns explica com algunes pàgines comencen a dependre dels usuaris per nodrir-se de continguts, com per exemple ebay, que deixa en mans dels potencials venedors i compradors bona part del seu funcionament.
Es parla de periodisme civic, de periodisme participatiu, de comunitats amb interessos comuns, de com la publicació de blogs està començant a suposar un problema per als mitjans de comunicació tradicionals i com haurien de reaccionar aquests per treure avantatge de la situació.
Es tracta el tema del canvi en el flux de la informació. Abans, un consell de redacció filtrava les notícies i ens donava el que consideraven acceptable o necessari. Ara, les notícies salten a la xarxa sense cap filtre, i és després, mitjançant els comentaris, les votacions, els rankings, que exercim el nostre poder filtrant la informació i enterrant la que no ens és útil. Es parla de com això ha generat fenòmens com els wiki, que tenen el seu màxim exponent en la wikipèdia, on tothom pot publicar, editar, corregir, els articles, sempre amb una certa supervisió.

També se'ns compara la famosa piràmide de les necessitats de Maslow amb una nova piràmide de les necessitats dels creadors o publicadors a internet, que volen ser reconeguts, que volen formar part d'una comunitat, que ho necessiten per poder ser feliços. Aquest reconeixement s'aconsegueix amb els comentaris als posts, els mails...

El fet que hagin passat gairebé cinc anys de la seva publicació ens permet comprovar com les previsions més optimistes dels autors s'han vist desbordades. L'any 2003, tot i que ja era possible veure videos a internet (en RealVideo, Windows Media o Quicktime), Youtube encara no existia. La gent penjava les fotografies de manera rudimentària dins les seves pàgines web, però no somiava ni remotament amb eines com Flickr o Picasa.
Amb tot, un dels principals problemes que ja aleshores preocupava segueix sense una solució vàlida per a tothom: com triar el gra de la palla, com donar credibilitat a qui la mereix i evitar que ens prenguin el pèl. Apareixen els primers intents de moderar els continguts, amb major o menor fortuna, els rànkings, els llocs de referència, els vigilants dels media...
És un llibre una mica reiteratiu, que es pren el seu temps per explicar-nos coses que avui dia, a cinc anys vista, ens semblen de calaix. Però en el seu moment deuria ser tot un aconteixement.

Com diuen a la pàgina web, és un llibre que ha de ser pres com a punt de partida de qualsevol debat sobre l'estat dels Media a la web.

dissabte, 15 de març del 2008

Sobre el canvi d'eix

Per a qui no li hagi quedat molt clar el tema del canvi de l'eix a classe de Vídeo Digital, aquí us poso un vídeo explicatiu que va guanyar l'any passat al Notodofilmfest.

Tia, no te saltes el eje!!!!!!



La campanya electoral a la web

Com sempre passa, quan arriba el dia de les eleccions ja n'estem fins al capdamunt i només tenim ganes que ens deixin en pau amb tanta propaganda i campanya. I com sempre passa, l'endemà gairebé tots han guanyat (excepte Esquerra i Iniciativa) o han millorat resultats o han aconseguit un escó (UPyD)...
Aquest any, però, s'ha d'agraïr molt que la campanya s'ha traslladat en bona part a internet i s'ha reduït considerablement l'allau d'espais electorals a televisió. És a dir: qui volia informació, la podia cercar activament a la xarxa. I qui volia seguir amb la seva vida sense que el bombardegessin continuament, bé, no ha pogut, però ha notat una certa millora.
Caldrà veure com serà la següent campanya electoral, ja sigui les municipals, autonòmiques o europees per veure si aquesta tendència es manté.
L'altre dia llegia a la revista Capgros en paper una entrevista al genial "ninotaire" Toni Batllori, on entre d'altres coses molt encertades en deia una amb la que vaig estar molt d'acord: la campanya electoral s'hauria de fer només per al 6% de la població indecisa. A la resta, als qui dificilment els convenceran per canviar el sentit del vot, no caldria molestar-los.



És per això que veig molt positiva aquesta progressiva migració de la campanya electoral al món d'internet. Tots els grups polítics sense excepció han utilitzat tots els recursos que la web 2.0 els ofereix per inundar els votants amb informació.
Fent un petit viatge per les diferents planes dels partits polítics catalans, podem observar que són pràcticament idèntiques. L'estructura és intercanviable, i només els colors corporatius de cada partit i el logotip fan que a primer cop d'ull poguem distingir de quin es tracta.
Cap d'ells s'ha volgut quedar enrera i no han dubtat a utilitzar les tecnologies més populars per demostrar que són "molt enrotllats". Videos de mítings i actes públics al Youtube, fotografies al Flickr , blocs personals dels candidats (el de Duran i Lleida, per exemple, que es va deixar d'actualitzar durant l'estada del candidat a l'hospital per ser operat de càncer des de l'11 de febrer fins al 19), podcasts amb entrevistes radiofòniques o discursos, no ha quedat cap recurs per utilitzar.
Es van crear algunes webs alternatives dedicades al candidat més que al partit, com el bloc col·laboratiu en favor de Carme Chacón, http://www.krme.net/, on a més es jugava amb l'ortografia dels sms per donar un toc més "guai".
Caldrà deixar passar un temps per veure quantes d'aquestes iniciatives es mantenen actualitzades i quantes desapareixen per no tornar.
N'hi ha hagut de molt comentades, com per exemple la de Izquierda Unida , on l'ara dimitit candidat Gaspar Llamazares responia en vídeo a les consultes que el visitant escrivia. Recordava aquelles webs on podíem controlar un home disfressat de pollastre mitjançant unes paraules clau. El sistema no els va sortir molt eficient i alguns programes de ràdio com Minoria Absoluta el van posar a prova en directe, demostrant que si posàvem qualsevol bestiesa però contenint la paraula "vivienda" el candidat ens repetia el discurset sobre vivenda que tenia pregravat.
Com ja he dit, cal deixar passar el temps per veure cap on aniran orientades les campanyes electorals del futur. Jo personalment no tinc pressa per esbrinar-ho!

dimecres, 5 de març del 2008

Més tonteries amb l'After Effects

Què fer una tarda de diumenge si t'avorreixes...

Sobre la Web 2.0

El passat dijous 28 de febrer vam parlar a classe sobre el concepte de Web 2.0, i com aquesta "nova" tecnologia havia de revolucionar el món, o ja ho havia començat a fer.
El nom de Web 2.0 es va popularitzar després que Tim O'Reilly, el principal editor de llibres tècnics del món, l'esmentés durant una conferència l'any 2004.
Un dels pares d'internet, Tim Werners-Lee ha demanat que no es prengui el terme al peu de la lletra, doncs suggereix una evolució tecnològica, quant la majoria de les eines que s'utilitzen a la web 2.0 ja existien des de l'inici d'internet.
El concepte de Web 2.0 es basa en el fet que l'usuari passa de ser consumidor de continguts a generar-los ell mateix i posar-los a l'abast de la resta d'usuaris. De llegir diaris electrònics, veure vídeos on-line o descarregar-se fitxers, s'ha passat a que sigui el propi usuari qui porti al dia un diari personal (per exemple creant un bloc a Blogger), publiqui els vídeos que ell mateix ha creat (posant-los a Youtube), creï un article per a la Wikipèdia, mostri les fotografies personals o artístiques penjant-les a Flickr o Fotolog o comparteixi els fitxers del seu ordinador a través d'una xarxa peer-to-peer.
Això ha convertit tots els usuaris en potencials creadors de contingut a internet, i encara que no tots ho estiguin aprofitant, cada dia en són més els que comencen a provar-ho.
Per altra banda, ens trobem davant d'un allau d'informació no sempre contrastada, i certament perillosa, el que s'anomena infoxicació.
Saber destriar el gra de la palla és molt important en aquests temps, i molts mitjans de comunicació de reconegut prestigi han hagut de demanar disculpes per haver publicat informació errònia obtinguda a través d'internet, creient-la certa.
Serveis com la Wikipedia estan continuament revisant el seu contingut per evitar articles inapropiats, ajudats per voluntaris que poden ser igualment poc acurats...
Això fa que molta gent vegi encara amb desconfiança algun d'aquests serveis i prefereixi consultar una enciclopèdia "de les d'abans", com l'Enciclopèdia Catalana, que acaba de posar a la xarxa tots els seus articles de manera gratuïta.
Una forma de poder estar al dia sense haver de visitar centenars de pàgines web és subscriure's a blocs o pàgines que trien els millors articles del dia i permeten els usuaris votar-los favorable o negativament, fent-los pujar o baixar dins un rànking. És el cas de la web Meneame, on els propis usuaris proposen les notícies i les voten.
Caldrà veure cap on avança tot aquest tema, ja que tot just estem començant a experimentar amb les possibilitats que se'ns ofereixen, i són molt pocs els qui n'estan aprofitant tot el potencial.
Un fet simptomàtic de la ràpida expansió d'aquesta nova manera de veure i treballar amb internet és la imatge que encapçala aquest post. En el seu número del 25 de desembre de 2006, la prestigiosa revista Time Magazine, en la portada que cada any dedica a escollir la persona més destacada de l'any que acaba, va posar una única paraula: You. I és que com diu al text "tu controles l'era de la informació. Benvingut al teu món"