dissabte, 31 de maig del 2008

Tancat per vacances

Aquest bloc ha arribat a la seva fi.
Un cop acabi aquest post, no crec que hi torni a accedir mai més, si no és per esborrar-lo.
No és que estigui en contra dels blocs, ni molt menys. Jo mateix fa gairebé dos anys que en mantinc un de manera VOLUNTÀRIA. I fent-ho per plaer em costa moltíssim trobar un moment per redactar una notícia que m'interessa i que vull donar a conèixer. Imagineu com costa trobar el moment per redactar... bé, no cal que segueixi, no?

En tot cas, ja està fet. Sigui un 4 o sigui un 2, la nota es decidirà en breu. I jo ja estaré lluny, molt lluny (bé, a NEWI) descansant una mica, que ja convé. I potser escric una mica al meu bloc. Si em ve de gust.

Comparativa diaris digitals

http://www.lavanguardia.es
http://www.elperiodico.cat
http://www.3cat24.cat
http://www.vilaweb.cat
http://www.avui.cat
http://www.racocatala.cat
http://www.e-noticies.com
http://www.lamalla.net
http://www.eldebat.cat
http://www.diaridebarcelona.cat
http://www.elpais.com
http://www.elmundo.es

Fent un ràpid cop d'ull als diaris digitals de més difusió a Catalunya, s'arriba ràpidament a la conclusió que la immensa majoria podrien intercanviar-se la capçalera i el lector trigaria en adonar-se del canvi. La maquetació de, per exemple elmundo.es i elpais.com, són pràcticament idèntiques. Les raons per triar-ne un o l'altre passarien a ser estrictament de caire polític més que per la utilitat i usabilitat del diari digital en si.
Els únics que es destaquen són racocatala.cat, però per ser el més auster, sense cap fotografia en portada i una maquetació pròpia de fa deu anys, i per l'altra banda, eldiaridebarcelona.cat, que no presenta les notícies de forma escrita sinó directament mitjançant vídeos.
Un altre que destaca és http://www.3cat24.cat, per la varietat dels continguts multimèdia que ofereix. S'ho pot permetre perquè és el portal informatiu de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, i té tots els professionals de la casa generant continguts multimèdia que poden aprofitar directament.
Deixant de banda aquestes iniciatives que trenquen amb la idea tradicional de diari on-line, la resta es troben encallats en una idea que ja no resulta prou atractiva com per atreure públic nou. El fet de decantar-se per un o altre diari vindrà normalment donat pel diari en paper que acostumem a llegir al bar o a la feina, no per criteris de qualitat o accessibilitat.
Els diaris digitals "tradicionals" han de començar a posar-se les piles per oferir alguna cosa més als lectors, per fidelitzar-los. Ara per ara no sembla que ho estiguin aconseguint.

Xerrada Martí Manent

El passat dijous 15 de maig va visitar l'escola en Martí Manent. Martí Manent és llicenciat en Dret, creador del portal jurídic www.derecho.com i president de la "Asociación Española de Comercio Electrónico y Marketing Relacional" (AECEM-FECEMD).
Quan va acabar la carrera de dret, va crear derecho.com juntament amb alguns companys de la facultat. Va poder comprovar el poder d'internet quan poc temps després el govern de Kuwait contactava amb ell per correu electrònic per demanar-li assessorament en unes inversions a Espanya. Corria l'any 1997, i internet encara era desconegut pel gran públic.
En Martí va veure que hi havia un espai molt gran amb una legislació poc clara i va veure una oportunitat de negoci. I la va saber aprofitar.
Avui dia el seu portal és un lloc de referència en quant a legislació aplicada a internet, i ell és un dels experts més importants en temes de protecció de dades, dret a la intimitat, drets d'autor...
Va parlar de les lleis més importants i els drets que tenim com a usuaris sobre les dades que les companyies tenen sobre nosaltres, els punts a tenir en compte quan publiquem quelcom a internet que pugui estar protegit, i per acabar, ens va donar una visió del futur que ens espera.
També va donar uns consells fonamentals per a poder treure tot el suc a internet, i ens va recomanar que ens apuntessim a xarxes socials, com www.facebook.com o www.linkedin.com, on podríem estar en contacte permanent amb gent dels nostres mateixos interessos.

Visita a la seu de Capgros



El passat dimecres 14 de maig, els alumnes del grup A de pràctiques de l'assignatura de Publicació electrònica, van realitzar una visita a les instal·lacions que el setmanari gratuït Capgros té al carrer Sant Benet de Mataró.
El grup va ser rebut per l'editor del setmanari, el senyor Mateu Ros. Seguidament, va ser conduït per les instal·lacions pel periodista Francesc Castanyer, durant molts anys director del mateix.
Primerament es va passar per la zona dels comercials, encarregats de vendre els espais publicitaris als anunciants. Bona part de la publicitat inclosa al Capgròs prové d'empreses del sector immobiliari. Donada la crisi d'aquest sector, les vendes d'espais publicitaris s'han vist afectades.
Seguidament el grup es va dirigir a la planta inferior, on se'ls va presentar els integrants de la redacció. Allà van poder comprovar com es treballa per maquetar una revista.
Després es va passar a una sala on hi havia instal·lat un projector multimèdia connectat a un ordinador, i allà en Francesc Castanyer i el responsable informàtic del setmanari van continuar amb l'explicació.
Darrerament, i degut en part a la crisi immobiliària que ha suposat un descens en la contractació de publicitat, la revista Mataró Report, de periodicitat mensual, es va deixar de publicar. Els seus continguts es van traslladar parcialment al setmanari Capgròs, que canviava el seu format i millorava considerablement la qualitat d'impressió i el paper. Es potenciava així la part informativa del setmanari, en detriment de les pàgines de publicitat. Això suposava un esforç suplementari per aconseguir continguts d'interès, centrats de manera gairebé exclusiva en la comarca del Maresme.
Es va fer una demostració de com funciona el portal http://www.capgros.com/ i com les notícies són publicades i maquetades segons la seva importància. També es va mostrar les posssibilitats de saber en tot moment les estadístiques de visita del portal, de manera absolutament fiable. Es pot conèixer la quantitat d'accessos a cada secció des de diferents IPs de cada mes, setmana, dia... Això és fonamental a l'hora de vendre espais publicitaris i conèixer la popularitat dels diferents continguts del setmanari.
Per acabar, el responsable d'informàtica va mostrar un servei poc conegut pel públic però altament interessant: La possibilitat de construïr portals a mida del client per a posar a la venda els seus productes. Mitjançant un CMS de construcció pròpia, s'ofereix al client unes eines per customitzar el portal i poder oferir comerç electrònic amb un cost de manteniment molt atractiu. És un altre camí per obtenir beneficis i per amortitzar el cost de creació i actualització de la plataforma del portal Capgròs.

dimarts, 27 de maig del 2008

Visita de Francesc Castanyer


El passat 17 d'abril va visitar l'Escola Universitària Politècnica de Mataró el periodista Francesc "Quico" Castanyer. A la dreta el veiem en una fotografia juntament amb, entre d'altres, l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu. En Francesc és el primer per la dreta.

En Francesc Castanyer ha estat durant 14 anys, entre d'altres tasques, el director del setmanari gratuït Capgròs, càrrec que ha abandonat no fa gaire per a dedicar-se a l'exercici de la seva professió com a freelance.
Durant la seva exposició a classe, va intentar explicar en què consisteix l'ofici de periodista i com les noves tecnologies estan canviant aquesta visió.
Demanant la participació dels estudiants, va provar de donar resposta a les següents preguntes:
Quina és la missió d'un periodista?
-Informar
-Descobrir la veritat
-Generar opinió
-Arribar a tothom
-Abarcar tots els camps
Funcions dels mitjans de comunicació:
-Influenciar
-Transformar l'entorn
-Fer més crítics els ciutadans
-Donar veu a tothom
-Controlar el poder
-Educar
-Guanyar diners
Què és notícia:
-Allò que és nou
-Allò que és curiós o irregular
-Allò que és pròxim
-Allò que afecta molta gent
-Allò que interessa al mitjà.
També va parlar de les noves formes de periodisme que estan sorgint gràcies a les noves tecnologies.
La xerrada d'en Francesc Castanyer es va complementar amb una visita a la redacció del setmanari Capgròs, que serà objecte d'un altre post.




dijous, 15 de maig del 2008

Visita del director de Bitlonia.com



La setmana passada ens va venir a donar una xerrada el director de l'empresa Bitlonia.com, Josep Lluís de Gabriel.





Josep Lluís de Gabriel és enginyer tècnic de telecomunicacions i ex-alumne de l'escola, i també va exercir com a professor durant un temps. A part és membre del consell assessor del Graduat en Mitjans Audiovisuals que estem cursant, i moltes altres coses que podeu descobrir mirant el seu perfil dins la seva web.

El meu primer contacte amb en Josep Lluís va ser l'any passat, quan el professor Ramon Safont-Tria ens va enviar per grups a cobrir una fira tecnològica que es celebrava al Parc Nou de Mataró. Anàvem amb dues càmeres i un micròfon, perseguint els visitants de la fira i la gent dels estands. Tots ens esquivaven i fugien de nosaltres. Tots excepte en Josep Lluís, que en saber de quina escola veníem ens va oferir el seu testimoni de primera mà de l'estat actual de les tecnologies. Feia poc que acabava de tornar d'Estats Units d'un dels seus viatges i venia molt emocionat pel què havia vist en una universitat americana. Tots els alumnes anaven a classe amb el seu portàtil i el professor els enviava els apunts al moment via Bluetooth. Es preguntava si aquí ho arribaríem a veure mai. Ens va donar molt bon "rotllo", se li veia que li agradava parlar en públic i li agradava la seva feina.

El divendres passat ens va parlar de màrketing a internet i de la seva empresa, Bitlonia, i un cop més va demostrar que és un gran orador. Va aconseguir mantenir l'interès de la classe durant les prop de dues hores que va durar la xerrada, cosa força difícil.

Ens va parlar de com les empreses comencen a entendre que no val la pena abocar temps i diners en crear campanyes publicitàries per als mitjans tradicionals (premsa, ràdio i tv) i que cal apostar per internet. També de com la web 2.0 i les noves xarxes socials estan fent canviar la forma com les empreses dissenyen les seves webs i permeten que els usuaris els retornin feedback i fins i tot arribin a dissenyar campanyes publicitàries.

Ens va explicar les preguntes que cal fer a una empresa per fer-los veure que no estan utilitzant les noves tecnologies:

Han fet mai:
-Anunciar-se dins un joc?
-Produït un podcast?
-Descarregat música per a l'iPod?
-Creat un bloc per a un producte?
-Construït un lloc WAP?
-Fet una promoció a través de SMS?
-Convidat als consumidors a fer publicitat per la seva banda?

I ens va posar l'exemple de la campanya viral que van fer pel centre comercial Gran Via 2, que al centre comercial no els va costar res i va aconseguir un gran ressò.
Imitant l'anunci de Linea Directa on surt una columna, van crear la seva pròpia versió, van fer circular uns mails, van proposar un concurs als visitants...
El millor de tot, és que van aconseguir que se'n parlés a TV3, en un espai patrocinat per l'Illa Diagonal, la seva competència. L'Illa pagava per aparèixer uns 20 segons, mentre que a ells els van dedicar uns set minuts gratuïtament!





En resum, que ens va ensenyar com amb bones idees i molt de "morro" es pot aconseguir convèncer els clients més reticents a que comencin a invertir en publicitat a internet.

També ens va parlar de les diferents formes de posicionar-se a Google. Bàsicament n'hi ha dues, el posicionament natural (que consisteix en jugar amb el contingut, els tags i el codi per fer la web visible al Googlebot), que requereix més temps per posicionar-se però és més estable, i el posicionament patrocinat, consistent en pagar per aparèixer dins els enllaços patrocinats de google. Aquesta tècnica permet obtenir visibilitat des del primer moment, però es tradueix en menys clics i compres que el posicionament natural.

Finalment Gabriel ens va explicar els seus plans d'expansió cap a Estats Units. En aquests moments Bitlonia té 15 treballadors a Espanya i 5 a Argentina, i ara es planteja començar a moure's per Nord-America...